Můžeme přijímat kolagen v potravě?

Kolagen je nejvíce zastoupenou bílkovinou v našem těle. Pomáhá vytvářet pojivovou tkáň a také spojuje tkáně s dalšími částmi těla, jako je kůže, kosti, šlachy, svaly nebo chrupavky. Je také příčinou toho, že je naše tkáň odolná a schopná se natáhnout.

Kolagen se od určitého věku začíná z našeho těla vytrácet. Jak ho tedy můžeme doplnit?

pleť

Nejčastější způsob je, že si zakoupíme doplňky stravy obsahující kolagen, a ty poté pravidelně užíváme. Můžete tak zakoupit kolagen v nejrůznějších podobách, od kapslí, přes prášek až třeba kolagen v kosmetice. Zdroje kolagenu v těchto doplňcích jsou nejrůznější, často se jedná třeba o hovězí kolagen. Velmi zajímavé účinky má také kolagen z ryb. Vyzkoušejte rybí kolagen Orcacollagen.

Můžeme získat kolagen i z potravin? Ano, i to lze, ale není to tak snadné. Přirozeně najdeme kolagen pouze v mase, takže pokud jste vegetariáni, máte bohužel smůlu. Jinak ale najdete kolagen v mase kuřecím, vepřovém, hovězím, telecím, jehněčím, zvěřině a samozřejmě také v rybách. Zkrátka v každém mase, které obsahuje nějakou pojivovou tkáň.

maso

Druhou variantou je jíst potraviny, které podporují tvorbu kolagenu. Tam patří ovoce a zelenina, jako jsou pomeranče, kiwi, paprika, nebo také vajíčka nebo různé celozrnné výrobky.

Studie, které by přímo prokázali, že pokud budeme jíst více masa, tak se u nás radikálně zvýší procento kolagenu zatím bohužel chybí. Proto stále velké množství lidí dává přednost potravinovým doplňkům kolagenu.

Jejich výhodou je, že se jedná již o zpracovaný kolagen, který má lepší schopnost se v našem těle vstřebat, na rozdíl od toho, který přijmeme v potravinách. Mnoho výrobců navíc ke kolagenu přidává i různé vitamíny nebo aminokyseliny, takže v jedné pilulce do sebe dostanete ještě daleko více prospěšných látek. Vybírejte si ale vždy kvalitní doplňky, u kterých znáte přesné složení.